Jouw Trouwdag – 23 tips om er een succes van te maken!

En dan is het zover, hij heeft je ten huwelijk gevraagd, jij hebt hem om zijn hand gevraagd, of jullie hebben samen besloten te gaan trouwen!

huwelijk-voorbereiding-witte-markies

1. Wat kan er bij een bruiloft allemaal komen kijken?

Besef in ieder geval goed dat dit helemaal júllie dag is! Samen dienen jullie te gaan bekijken wat jullie op deze dag allemaal zouden willen, want deze dag wordt er een met een gouden randje…

Omdat veel stellen door de bomen soms het bos niet meer zien hebben we hier een lijst met aandachtspunten waar jullie samen doorheen zouden kunnen gaan. Wat vind je belangrijk en wat hoeft voor jullie niet zo nodig? Beschouw deze lijst dus uitsluitend als een richtlijn, niet als iets wat ‘moet’!

2. Vaststellen van de trouwdatum!

Misschien hebben jullie wel een speciale datum, bijvoorbeeld omdat jullie elkaar op die dag hebben leren kennen of zijn gaan samenwonen. Misschien kennen jullie elkaar op die dag wel 1000 dagen, is het je lievelingsgetal of heb je altijd al in een bepaalde maand willen trouwen. En misschien is het ook praktisch, wil je bijvoorbeeld graag op een donderdag trouwen of juist een vrijdag.

Reserveer de datum in ieder geval zodra je hem vastgelegd hebt bij de gemeente van je keuze (je bent vrij om te kiezen in welke plaats je wilt trouwen) omdat sommige data erg populair kunnen zijn. Prijzen verschillen per gemeente, per dag van de week en per tijdstip.

tijdstip-huwelijk-witte-markies-klein

3. Vaststellen van het tijdstip van trouwen!

Misschien maakt dit je niet veel uit, maar het is zeker even goed om er bij stil te staan. Misschien wil je van tevoren een mooie trouwreportage maken, zodat je gasten niet hoeven te wachten. Verwacht je veel mensen die van ver moeten komen en wil je ze tevens graag bijvoorbeeld een buffet aanbieden, dan is ’s morgens trouwen misschien niet zo praktisch. Immers moeten je gasten dan erg vroeg van huis (spits?) en dien je ze tevens de hele dag te vermaken omdat ze tussen de plechtigheid en de eventuele receptie niet naar huis kunnen.

4. Breng de mensen op tijd op de hoogte!

Vertel de mensen die belangrijk voor je zijn op tijd dat jullie gaan trouwen. Het kan heel kwetsend zijn als ze het via iemand anders moeten horen. Ook kunnen ze de datum dan vrijhouden. Bedenk hoe je deze blijde boodschap wilt verkondigen.

Misschien vind je het leuk om het middels een klein presentje te doen, een lied of een mooie kaart. Weet je al wie je als getuigen wilt (in de meeste gemeenten minimaal twee, maximaal vier), dan kun je hen misschien meteen vragen.

locatie-trouwdag-witte-markies-klein

5. Hoe wil je de dag doorbrengen?

De kleine details kunnen natuurlijk later ingevuld worden, maar denk wel alvast na over de locatie(s). In sommige gemeenten is het tegenwoordig mogelijk op een andere plek dan het gemeentehuis te trouwen. Laat je hier even over informeren! Wil je een receptie, samen een maaltijd nuttigen? Wil je een groot feest houden? Wil je je huwelijk tevens in de kerk bezegelen? Wil je op een speciale plek trouwen of feesten zoals in een kasteeltje, wees dan op tijd met reserveren!

6. Bedenk wat jullie graag zouden willen dragen!

Bedenk wie je mee zou willen nemen bij het uitzoeken van een japon, en vraag haar op een geschikt moment. Misschien is het handig iemand mee te nemen die tevens met je partner mee kan, zodat deze persoon kan kijken of jullie mooi bij elkaar passen. Wil je een bruidsmeisje of -jonker vragen, bedenk dan ook wat je hen graag zou zien dragen. Laat je alvast inspireren door enkele speciaalbladen!

7. Kies een ceremoniemeester!

Om te kunnen genieten van de huwelijksdag is een ceremoniemeester beslist geen overbodige luxe. Vraag iemand in je omgeving die van organiseren houdt en die je kan vertrouwen. Er zijn ook professionele ceremoniemeesters, als je niemand kent. Kleine dingen als de uitvoering van de tafelschikking, waar plaats je de kado’s, wat als iemand een stukje wil doen, het zijn allemaal zaken die een ceremoniemeester uitstekend voor je kan doen zodat jullie alleen maar hoeven te genieten!

8. Start een gastenlijst!

Schrijf samen op wie je allemaal voor je trouwdag wilt uitnodigen. Bewaar de lijst op een makkelijke plek zodat je mensen kunt noteren die je later te binnen schieten. Zo krijg je ook een idee van de omvang van je bruiloft.

9. Wil je muziek op je bruiloft?

Lijkt een bandje of een disco/dj je leuk tijdens de receptie of het feest, bedenk dan op tijd wat jullie in gedachten hebben. Ga altijd een keertje luisteren voor je iemand boekt! Maak goede prijsafspraken en zet ze op papier.

10. Hoe wil je vervoerd worden?

Niet alleen om praktische redenen moet je hier over nadenken, al moet je natuurlijk wel van en naar je trouwlocatie en eventueel receptie of feest vervoerd worden, ook kan het bijzonder romantisch zijn een bepaald vervoersmiddel te nemen. Misschien wil je in een echte Amerikaan, een oude eend of liever op de fiets naar het gemeentehuis. Er zijn veel bedrijven die niet alleen de prachtigste wagens te huur hebben, maar tevens de chauffeur beschikbaar stellen. Op die manier weet je zeker dat je op tijd op de juiste bestemmingen bent.

huwelijk-ringen-witte-markies-klein

11. Kies je voor ringen?

Ringen zijn nog altijd bijzonder populair en je hebt naast goud ook witgoud of andere metalen om je ring van te laten maken. Tegenwoordig kiezen mensen soms ook voor andere sieraden of symbolische manieren om hun verbintenis te bezegelen. Naast de traditionele ringen kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een hanger aan een ketting (ieder een helft?) of een tatoeage. Wat je ook kiest, ga er samen voor zitten en kies iets wat je beiden mooi vindt. Het zal als het goed is een leven lang mee gaan!

12. Bloemen kleuren je dag!

De meeste bruiden hebben een bruidsboeket, die kun je in een goede bloemenzaak laten maken. Vaak is er een voorbeeldboek aanwezig waardoor je je kunt laten inspireren. Misschien vind je het leuk om verse bloemen in je kapsel te verwerken. Ook kun je overwegen corsages te laten maken. De dames spelden deze op met de bloem naar beneden, de heren met de bloem omhoog. Veel bruidsparen spelden alleen de daggasten, die dus de hele dag blijven en niet alleen tijdens de bezegeling of de receptie, corsages op. Dit is naast leuk ook praktisch. Verder kun je nog overwegen een autobloemstuk te laten maken, voor op de motorkap of hoedenplank.

Veel gemeenten zorgen voor verse bloemen op de trouwlocatie. Misschien wil je aan het eind van de dag de getuigen, de ceremoniemeester of een ander speciaal iemand met een bloemetje verrassen. Bedenk dit van te voren en regel iemand die ze zolang in het water voor je zet. Het bruidsboeket kan op de feestavond over de schouder van de bruid in de zaal met ongehuwde dames gegooid worden. Volgens het bijgeloof is de dame die het boeket vangt de eerstvolgende die zal trouwen…

huwelijk-fotoalbum-witte-markies-klein

13. Een mooie foto- of videoreportage?

Natuurlijk zul je deze dag nooit meer vergeten. Maar je geheugen een beetje helpen in de vorm van mooie foto’s of een videoreportage is wel heel erg leuk! Je kunt kiezen voor een ervaren amateurfoto/videograaf, maar veel verstandiger is kiezen voor een beroeps. Vraag niet iemand uit je directe omgeving. Hoe goed je (schoon-)vader misschien ook kan fotograferen, deze dag behoort ook voor hem een dag te zijn waarop hij kan genieten. Daarnaast is het zo dat het maken van een goede fotoreportage een vak apart is. Alleen de vakman weet precies waar op gelet moet worden tijdens het maken van een huwelijksreportage. 

Ook een video laten maken is beslist een aanrader. Je zult beelden zien die op de dag zelf volkomen langs je heen zijn gegaan, maar ook de zaken van de andere kant kunnen bekijken. Hoe mooi je japon zweeft tijdens de eerste dans bijvoorbeeld… Wat ook bijzonder is: alle gasten een wens laten inspreken op de video.

14. Lijkt een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste of kapper je fijn?

Veel bruidjes vinden het prettig om deze dag opgemaakt te worden en hun kapsel te laten verzorgen. Vergeet niet een week of twee ervoor een proefkapsel en make-up te regelen, zodat je zeker weet dat je tevreden bent met het resultaat. Je ziet dan tevens hoe lang je make-up of kapsel netjes blijft en of je zelf een en ander bij kunt werken. Wellicht dat een zus of vriendin mee kan en wat spulletjes in haar tas kan bewaren zoals mascara, lipstick en haarlak.

huwelijk-kaarten-witte-markies-klein

15. Het versturen van kaarten!

Het versturen van de kaarten gebeurt meestal ongeveer 6 weken van te voren. Het bestellen van de kaarten kost echter ook wat tijd, dus het kijken, kiezen en bestellen kun je beter redelijk op tijd doen, zodat jullie alle tijd hebben om iets te vinden wat jullie allebei mooi vinden. Bestel er ruim voldoende, zodat je zeker weet dat je er genoeg hebt. Drukkerijen hebben verschillende boeken met het aanbod, deze mag je vaak mee naar huis nemen om rustig in te zien. Ook kun je natuurlijk zelf kaarten maken, misschien met behulp van een mooie foto van jullie samen?

16. Waar wil je dat de gasten aan tafel plaatsnemen?

Het is belangrijk om een tafelindeling te maken, al kan het knap lastig zijn. Meestal wordt het als een eer gezien dicht bij het bruidspaar te zitten. Directe familie en de getuigen zitten dan meestal ook aan dezelfde tafel of vlakbij.

Natuurlijk mogen jullie helemaal zelf weten wie je waar zet, maak mooie naamkaartjes en laat de ceremoniemeester de kaartjes op de dag zelf op de tafel zetten. Zo weet iedereen meteen waar hij zit!

huwelijk-bruidstaart-witte-markies-klein

17. Kies je voor een bruidstaart?

Het versturen van de kaarten gebeurt meestal ongeveer 6 weken van te voren. Het bestellen van de kaarten kost echter ook wat tijd, dus het kijken, kiezen en bestellen kun je beter redelijk op tijd doen, zodat jullie alle tijd hebben om iets te vinden wat jullie allebei mooi vinden. Bestel er ruim voldoende, zodat je zeker weet dat je er genoeg hebt. Drukkerijen hebben verschillende boeken met het aanbod, deze mag je vaak mee naar huis nemen om rustig in te zien. Ook kun je natuurlijk zelf kaarten maken, misschien met behulp van een mooie foto van jullie samen?

18. Something old, something new, something borrowed, something blue…

Dit is een oude traditie, overgewaaid uit Engelssprekende landen. Heeft de bruid iets ouds bij zich (misschien een haarspeld die je al had?), iets nieuws (je japon?), iets geleends (de oorbellen van oma?) en iets blauws (een kouseband?), dan zal haar huwelijk er eentje vol romantiek zijn! Natuurlijk slechts een bijgeloof, maar… wel een leuke!

huwelijk-gastenboek-witte-markies-klein

19. Leuke herinnering: een gastenboek!

Altijd leuk voor later en een hele kleine moeite: zet bij de ingang een gastenboek neer en een aantal pennen. De gasten kunnen hier een boodschap, hun naam of een wens neer zetten. Ook hier zijn vele varianten. Zo was er een bruidspaar dat in plaats van een gastenboek een tafellaken liet beschrijven door de gasten. Later werden alle wensen en handtekeningen op het laken geborduurd! Ook leuk is gebruik maken van een direct-klaarcamera (polaroid) en alle gasten voor hetzelfde decor op de foto zetten of een grote schilderijlijst gebruiken en alle wensen door de gasten op het doek laten schrijven. Misschien heb je een nichtje of buurmeisje die het leuk vindt dit te begeleiden?

20. Wat vind je van give-aways?

Give-aways zijn kleine presentjes die de gasten aan het eind van de dag mee mogen nemen. Bijvoorbeeld bruidsuikertjes, kleine teddybeertjes of iets met jullie namen erin. Er zijn diverse speciaalzaken te vinden met dergelijke kadootjes. Stel iemand aan die de give-aways in een mand of op een tafel plaatst en ze uitdeelt zodra er gasten zijn die aanstalten maken om te vertrekken.

huwelijk-huwelijksnacht-witte-markies-kleina

21. Waar brengen jullie de huwelijksnacht door?

Misschien slapen jullie graag in jullie eigen bed, maar wellicht is een hotelletje voor een nacht ook wel erg romantisch?

22. Willen jullie op huwelijksreis?

Laat je informeren over de reizen die je aantrekkelijk vindt en hou rekening met je trouwdag. Na je trouwdag ben je ontzettend moe, dus direct doorrijden naar het vliegveld kan erg zwaar zijn. Meestal is het fijner een paar dagen na je bruiloft op vakantie te gaan. Denk aan eventuele inentingen!

huwelijk-dank-de-gasten-witte-markies-klein

23. Bedank de mensen die je geholpen hebben!

Een flesje wijn, een bioscoopbon of een bijzonder boek: laat de mensen die bijgedragen hebben aan een perfecte dag (de getuigen, de ceremoniemeester, het bruidsmeisje en/of -jonker, de chauffeur etc) merken dat je blij was met hun aanwezigheid. Ook kun je enkele weken na je bruiloft nog een kaart sturen waarmee je de gasten bedankt voor hun bijdrage aan een onvergetelijke dag. Dergelijke bedankkaartjes kun je vaak tegelijkertijd met je trouwkaarten bestellen bij de drukker.